Blog Archive

PAVLOVA

PAVLOVA
Size 8" with SPECIAL VANILLA CREAM & Mix fruits

DOLL CAKE

DOLL CAKE

WEDDING CAKE PACKAGE 1 (STACKED)

WEDDING CAKE PACKAGE 1 (STACKED)
Cake size: 7" & 10", Choc Cake / Butter Cake, 10 pcs M size cupcake with cupcake wrapper, styrofoam stand with ribbon & knife with ribbon.

KEK HANTARAN (BUTTERCREAM)

KEK HANTARAN (BUTTERCREAM)

ALMOND LONDON

ALMOND LONDON

SWISS CARAMEL CHEESE CAKE

SWISS CARAMEL CHEESE CAKE
RM80, SIZE 8"/9"(Base: Choc Brownies, Top: Cream Cheese & Swiss Caramel

PRALINE (HURUF)

PRALINE (HURUF)

KEK CHOC KUKUS BERKEJU

KEK CHOC KUKUS BERKEJU
Lembut & sedap!!!

WEDDING CAKE PACKAGE 2 (TIER)

WEDDING CAKE PACKAGE 2 (TIER)
Cake size: 7" & 10", Choc Cake / Butter Cake, 12 pcs M size cupcake with cupcake r wrapper, styrofoam stand with ribbon, knife with ribbon & 4 pcs plastic pillar.

CUPCAKE HANTARAN

CUPCAKE HANTARAN

CHOCOLATE MOIST CAKE GANACHE WITH ROSES

CHOCOLATE MOIST CAKE GANACHE WITH ROSES
RM80 Size 8"

2 STACKED WEDDING CAKE

2 STACKED WEDDING CAKE

CHEEZY MUFFIN

CHEEZY MUFFIN

3 STACKED WEDDING CAKE

3 STACKED WEDDING CAKE

2 TIER WEDDING CAKE

2 TIER WEDDING CAKE
Buttercream - Size 8" & 10"

STRAWBERRY MOIST CHOC CAKE LAYERED WITH CHEESE

STRAWBERRY MOIST CHOC CAKE LAYERED WITH CHEESE
RM95, Size 9"

3 TIER WEDDING CAKE

3 TIER WEDDING CAKE
Buttercream - 8",10" & 12"

CUPCAKE

CUPCAKE

MOIST CARROT CAKE WITH CREAM CHEESE

MOIST CARROT CAKE WITH CREAM CHEESE
RM75 Size 8" (Carrot, Pineapple, Walnut & Kismis)

CHOC WALNUT BROWNIES

CHOC WALNUT BROWNIES

CUPCAKE BIRTHDAY

CUPCAKE BIRTHDAY

CHOCOLATE CHIP FAMOUS

CHOCOLATE CHIP FAMOUS

STEAMED BUTTER CREAM

STEAMED BUTTER CREAM
KEK HANTARAN

CORNFLAKES CLUSTER

CORNFLAKES CLUSTER
HOTSELLING!!!

KEK EDIBLE

KEK EDIBLE

BIRTHDAY CAKE

BIRTHDAY CAKE

STIM CHOC. MOIST CAKE (HOT SELLING!)

STIM CHOC. MOIST CAKE (HOT SELLING!)
SIZE 8" (ROUND) RM75 (Filling: Strawberry Cream Cheese. Topping: Choc Ganache

LOLICHOC

LOLICHOC

RED VELVET CAKE

RED VELVET CAKE
Size 8" RM80 (FILLING: CREAM CHEESE TOPPING: CREAM CHEESE & FRESH CREAM) . 1.5++kg

OREO CHOC

OREO CHOC

STACKED & TIER WEDDING CAKE

STACKED & TIER WEDDING CAKE

PRALINE

PRALINE

ALA OPERA SLICE CAKE

ALA OPERA  SLICE CAKE
36 pcs / RM40 (layered with coffee syrup, buttercream & choc ganache)

Daisypath Vacation tickers

Daisypath Vacation tickers

STRAWBERRY SLICE CAKE

STRAWBERRY SLICE CAKE
36pcs/RM36 Others flavor: mango, blueberry, kiwi, lemon

FONDANT WEDDING CAKE

FONDANT WEDDING CAKE

EGG TART

EGG TART

ASSORTED TART & PIES

ASSORTED TART & PIES
Blueberry Cheese Tart, Choc Cheese Tart, Mini Apple Pie, Merinque Lemon Pie

CHOC GANACHE TART

CHOC GANACHE TART

FRUIT TARTLET

FRUIT TARTLET

4 TIER WEDDING CAKE

4 TIER WEDDING CAKE

FRUIT SLICE CAKE

FRUIT SLICE CAKE
25 pcs / RM38 (Assorted fruit, topping & filling whipping cream)

CHOC SLICE CAKE

CHOC SLICE CAKE
36 pcs / RM38 (Choc Buttercream & decorated with choc button)
Powered by Blogger.

Follow by Email

CREAM PUFF WITH SPECIAL FILLING

CREAM PUFF WITH SPECIAL FILLING
RM35/ 12"x12" box (36 pcs)

RAINBOW CAKE - RM90

RAINBOW CAKE - RM90
Original Recipe. Topping Fresh cream / filling: Cream Cheese, Size 8" tinggi kek 5". Berat 2kg++

Search This Blog

CHOC CARAMEL - 8"

CHOC CARAMEL - 8"
RM75 (HAZELNUT SPONGE CAKE & SALTED CARAMEL CREAM)

RUSSIAN BLACK & WHITE

RUSSIAN BLACK & WHITE
RM95 size 8" (Filling & topping: Choc Ganache & Cream Cheese) 2kg++ So Yummy...

RICH CHOC MUFFIN

RICH CHOC MUFFIN

ECLAIR

ECLAIR
RM38/ 12"x12" box (36pcs)

KEK HANTARAN (FONDANT)

KEK HANTARAN (FONDANT)

BLUEBERRY CHEESE TART

BLUEBERRY CHEESE TART

Monday, July 30, 2012

PUDING ROTI KISMIS - CHEF ASMA

Gambar dari Blog Chef Asma.
Gambar sendiri lupa nak ambik.
Aku nak share resepi kat sini leh tak???? Nape nak share, sebab aku dh try resepi kat blog Chef Asma , dia bagi free je tuk kita try.  Puding Roti Kismis, rasanya mmmm...memang sedap....Sos Vanilla nye begitu terasa. Memang ngam makan dgn Puding Roti Kismis ni...  Aku wat masa buka puasa last week, korang cube try, makan lak time sejuk-sejuk...best!!! bahan pun senang aje... Selamat mencuba..

Bahan - bahan :-
8 keping roti
100 gm kismis @ kurma- ikut suka nak letak berapa banyak..
100 gm gula kastor
500 ml susu segar
5 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
100 gm mentega
Secubit serbuk kulit kayu manis- ikut suka
Cara Membuatnya :-
1. Sapu roti dengan mentega, susun roti didalam acuan @ mangkuk kaca ukuran 8 inci x 8 inci sebanyak dua lapisan.( bahagian bawah hanya roti segiempat sahaja & bahagian atas dipotong segitiga - 4 keping roti setiap bahagian.)
2. Tabur kismis setiap lapisan , untuk membuat toppingnya:- satukan susu segar, telur , gula , esen vanilla dan serbuk kulit kayu manis.
3. Pukul hingga sebati dan tuangkan keatas roti, mentega yang selebihnya di letakkan diatas permukaan roti.
4. Perapkan selama 20 minit sehingga roti lembut dan bakar dengan kaedah " steambath" selama 35 minit api ketuhar atas dan bawah pada suhu 150C - 160C.
5. Apabila masak, enak dimakan bersama sos vanilla atau vanilla ice- cream.

Resepi Vanilla Sos.
Bahan- bahan :-
500 ml susu segar
1/4 sudu kecil esen vanilla
80 gm gula kastor
20 gm tepung kastard - dilarutkan dengan sedikit air
Cara membuatnya :-
1. Masukkan semua bahan - bahan kecuali tepung kastard.
2. Masak sehingga mendidih, apabila mendidih  masukkan kastard yang sudah dibancuh dengan sedikit air.
3. Kacau hingga sebati dan tutup api.Jika sos pekat boleh ditambah sedikit susu segar.

Sunday, July 22, 2012

STRAWBERRY SLICE CAKE

Drp Zaiti, KBS. Tq


PURPLE THEME

Kek kahwin seminggu sblm puasa

RED VELVET PROMO

Walaupun ku dah tamatkan RV promo ni, ada gak repeat customer yg mintak...akak wat kan aje lah...  permintaan cst tetap ni nk kena jaga kan... by d way thanks Husniyyah & Nizam



RED VALVET CUPCAKE

Thanks Pn. Melissa, sempena harijadi anaknya, utk diberikan pd guru-guru sekolah. Tapi kan 100 biji cup cake size budget lupa nak ambik....ish!ish!ish! sah-sah cik abang ingat aku dh ambik, aku ingat lak dia dah ambik.....

Russia Black & White

Tempahan dpd Amirah, Puchong Perdana. Tq

Sebelum tabur snow powder, kilatkanragam gak ganache ni,
kadang-kadang ok, kadang-kadang wat hal gak.

Tuesday, July 17, 2012

NASIHAT RASULLAH MENJELANG RAMADHAN

Untuk perkongsiaan kita bersama.
Credit tohttp://cahayamukmin.blogspot.com/

Diriwayatkan Oleh Ibnu Huzaimah, Rasulullah memberikan nasihat menjelang
Ramadhan :

"Wahai manusia! Sungguh telah datang pada kalian bulan Allah dengan
membawa berkah rahmat dan maghfirah. Bulan yang paling mulia disisi
Allah. Hari-harinya adalah hari-hari yang paling utama. Malam-malamnya
adalah malam-malam yang paling utama. Jam demi jamnya adalah jam-jam
yang paling utama.

Inilah bulan ketika kamu diundang menjadi tamu Allah dan dimuliakan
oleh-NYA. Di bulan ini nafas-nafasmu menjadi tasbih, tidurmu ibadah,
amal-amalmu diterima dan doa-doamu diijabah. Bermohonlah kepada Allah
Rabbmu dengan niat yang tulus dan hati yang suci agar Allah membimbingmu
untuk melakukan shiyam dan membaca Kitab-Nya.

Celakalah orang yang tidak mendapat ampunan Allah di bulan yang agung
ini. Kenanglah dengan rasa lapar dan hausmu di hari kiamat.
Bersedekahlah kepada kaum fuqara dan masakin. Muliakanlah orang tuamu,
sayangilah yang muda, sambungkanlah tali persaudaraanmu, jaga lidahmu,
tahan pandanganmu dari apa yang tidak halal kamu memandangnya dan
pendengaranmu dari apa yang tidak halal kamu mendengarnya. Kasihilah
anak-anak yatim, niscaya dikasihi manusia anak-anak yatimmu.
Bertaubatlah kepada Allah dari dosa-dosamu. Angkatlah tangan-tanganmu
untuk berdoa pada waktu shalatmu karena itulah saat-saat yang paling
utama ketika Allah Azza wa Jalla memandang hamba-hamba- Nya dengan penuh
kasih; Dia menjawab mereka ketika mereka menyeru-Nya, menyambut mereka
ketika mereka memanggil-Nya dan mengabulkan doa mereka ketika mereka
berdoa kepada-Nya.

Wahai manusia! Sesungguhnya diri-dirimu tergadai karena amal-amalmu,
maka bebaskanlah dengan istighfar. Punggung-punggungmu berat karena
beban (dosa) mu, maka ringankanlah dengan memperpanjang sujudmu.

Ketahuilah! Allah ta'ala bersumpah dengan segala kebesaran-Nya bahwa
Dia tidak akan mengazab orang-orang yang shalat dan sujud, dan tidak
akan mengancam mereka dengan neraka pada hari manusia berdiri di hadapan
Rabb al-alamin.

Wahai manusia! Barang siapa di antaramu memberi buka kepada orang-orang
mukmin yang berpuasa di bulan ini, maka di sisi Allah nilainya sama
dengan membebaskan seorang budak dan dia diberi ampunan atas dosa-dosa
yang lalu. (Sahabat-sahabat lain bertanya: "Ya Rasulullah! Tidaklah
kami semua mampu berbuat demikian."

Rasulullah meneruskan: "Jagalah dirimu dari api neraka walaupun
hanya dengan sebiji kurma. Jagalah dirimu dari api neraka walaupun hanya
dengan seteguk air."

Wahai manusia! Siapa yang membaguskan akhlaknya di bulan ini ia akan
berhasil melewati sirathol mustaqim pada hari ketika kai-kaki
tergelincir. Siapa yang meringankan pekerjaan orang-orang yang dimiliki
tangan kanannya (pegawai atau pembantu) di bulan ini, Allah akan
meringankan pemeriksaan- Nya di hari kiamat. Barangsiapa menahan
kejelekannya di bulan ini, Allah akan menahan murka-Nya pada hari ia
berjumpa dengan-Nya. Barang siapa memuliakan anak yatim di bulan ini,
Allah akan memuliakanya pada hari ia berjumpa dengan-Nya. Barang siapa
menyambungkan tali persaudaraan (silaturahmi) di bulan ini, Allah akan
menghubungkan dia dengan rahmat-Nya pada hari ia berjumpa dengan-Nya.
Barang siapa memutuskan kekeluargaan di bulan ini, Allah akan memutuskan
rahmat-Nya pada hari ia berjumpa dengan-Nya. Barangsiapa melakukan
shalat sunat di bulan ini, Allah akan menuliskan baginya kebebasan dari
api neraka. Barangsiapa melakukan shalat fardu baginya ganjaran seperti
melakukan 70 shalat fardu di bulan lain. Barangsiapa memperbanyak
shalawat kepadaku di bulan ini, Allah akan memberatkan timbangannya pada
hari ketika timbangan meringan. Barangsiapa di bulan ini membaca satu
ayat Al-Quran, ganjarannya sama seperti mengkhatam Al-Quran pada
bulan-bulan yang lain.

Wahai manusia! Sesungguhnya pintu-pintu surga dibukakan bagimu, maka
mintalah kepada Tuhanmu agar tidak pernah menutupkannya bagimu.
Pintu-pintu neraka tertutup, maka mohonlah kepada Rabbmu untuk tidak
akan pernah dibukakan bagimu. Setan-setan terbelenggu, maka mintalah
agar ia tak lagi pernah menguasaimu. Amirul mukminin k.w. berkata:
"Aku berdiri dan berkata: "Ya Rasulullah! Apa amal yang paling
utama di bulan ini?" Jawab Nabi: "Ya Abal Hasan! Amal yang
paling utama di bulan ini adalah menjaga diri dari apa yang diharamkan
Allah".

Wahai manusia! sesungguhnya kamu akan dinaungi oleh bulan yang
senantiasa besar lagi penuh keberkahan, yaitu bulan yang di dalamnya ada
suatu malam yang lebih baik dari seribu bulan; bulan yang Allah telah
menjadikan puasanya suatu fardhu, dan qiyam di malam harinya suatu
tathawwu'."

"Barangsiapa mendekatkan diri kepada Allah dengan suatu pekerjaan
kebajikan di dalamnya, samalah dia dengan orang yang menunaikan suatu
fardhu di dalam bulan yang lain."

"Ramadhan itu adalah bulan sabar, sedangkan sabar itu adalah
pahalanya surga. Ramadhan itu adalah bulan memberi pertolongan ( syahrul
muwasah ) dan bulan Allah memberikan rizqi kepada mukmin di
dalamnya."

"Barangsiapa memberikan makanan berbuka seseorang yang berpuasa,
adalah yang demikian itu merupakan pengampunan bagi dosanya dan
kemerdekaan dirinya dari neraka. Orang yang memberikan makanan itu
memperoleh pahala seperti orang yang berpuasa tanpa sedikitpun
berkurang."

Para sahabat berkata, "Ya Rasulullah, tidaklah semua kami memiliki
makanan berbuka puasa untuk orang lain yang berpuasa. Maka bersabdalah
Rasulullah saw, "Allah memberikan pahala kepada orang yang memberi
sebutir kurma, atau seteguk air, atau sehirup susu."

"Dialah bulan yang permulaannya rahmat, pertengahannya ampunan dan
akhirnya pembebasan dari neraka. Barangsiapa meringankan beban dari
budak sahaya (termasuk di sini para pembantu rumah) niscaya Allah
mengampuni dosanya dan memerdekakannya dari neraka."

"Oleh karena itu banyakkanlah yang empat perkara di bulan Ramadhan;
dua perkara untuk mendatangkan keridhaan Tuhanmu, dan dua perkara lagi
kamu sangat menghajatinya. "

"Dua perkara yang pertama ialah mengakui dengan sesungguhnya bahwa
tidak ada Tuhan selain Allah dan mohon ampun kepada-Nya . Dua perkara
yang kamu sangat memerlukannya ialah mohon surga dan perlindungan dari
neraka."

"Barangsiapa memberi minum kepada orang yang berbuka puasa, niscaya
Allah memberi minum kepadanya dari air kolam-Ku dengan suatu minuman
yang dia tidak merasakan haus lagi sesudahnya, sehingga dia masuk ke
dalam surga."

Monday, July 16, 2012

NEW PRODUCT

Actually dh sebulan lebih aku gi kelas dgn Bzee bakery  belajar keempat-empat kek continental ni, tapi x publish lagi sebab lum ada time tuk try balik pas gi kelas.  Apa- apa pun utk makluman semua bila dh ready men try semuanya balik, aku akan bukak jualan tuk kek continental yang baru ni, layan gambar dulu aje ek.. tq.

p/s gambar lain x dpt upload sebab dh transfer kat lappy aku, ni aje gambar yg ada kt komputer opis. nnt akan di masukkan kendian..Alamak satu lagi kek dtp di tunjuk sebab x de dlm simpanan wat masa ni, akan di update jugak..

 PECAN HEAVEN
(ala-ala Pecan Butterscotch)
(rasa hampir-hampir sama, nyum-nyum-nyum!delicious)
 DOUBEL CHOC. INDULGENCE
(tentu nye lagi sedap.....)
CHOC WALNUT TORTE
(menyelerakan...)

????????????????????
(satu lagi akan diupload kendian, nama kek nye pun akak dh lupa, ahaks)

GOLD & MOSS GREEN

CREAM PUFF

Thanks Emi

Thanks Rohayu. 2 kotak cream puff


Monday, July 9, 2012

WEDDING CAKE PACKAGE 2

Package ni di tempah oleh Shida, Bdr Bkt Mahkota utk wedding sepupunya.  Terima kasih berbanyak ye, senang sungguh berurusan dgn Shida ni...


Pakej Shida ni termasuk:
Kek size 7" & 10" (Kek Choc Kukus dgn strawberry creme cheese)
Cupcake 12 pcs M size dgn cupcake wrapper
Styrofoam stand dgn reben
Pisau kek dgn ribbon
Tiang

KEK HANTARAN FONDANT

Kek ni telah selamat sampai di Sibu, Sabtu lepas.   Dpd Tengku Hanizar, member opis, order very last minit.  Khamis petang baru teringat nak order utk hantaran pertunang adindanya...senang criter Tengku pilih design yg sebelum ni.. By d way, tqvm..


Red Velvet Cake with Creme Cheese
7"
Board size 8" kena guna saiz ni sbb tempat pahar muat-muat utk saiz ni aje.

RED VELVET CUPCAKE

RV cc utk meja beradab.

SOFT PINK & SOFT CREME

GOLD & MAROON

MAROON & WHITE

HIJAU LUMUT & GOLD

DESA WATER PARK

Aku ada beli voucher dr Groupon, dpt harga diskaun bila masuk kat Desa Water Park ni, asyik tertangguh aje, minggu ni  Sabtu aku free & cik abang pulak cuti, jadi ni aje time yg ada tuk tebus voucher tu.. Amirul anak along ikut sekali.  Ok lah tapi pilihan tempat bermain air agak kurang sikit berbanding dengan Afamosa, lagi satu sebab tempat ni sebelah dgn tempat pembersihan kumbahan.. so kadang-kadang tu ada terbau-bau sikit ketidakharuman udara kat sini....sapa-sapa yg tengah alah  dgn bau-bauan yg pelik-pelik ni, dinasihatkan jangan pergi buat spoil mood aje...











Wednesday, July 4, 2012

JULY PROMOTION - RAINBOW CAKE

Sempena bulan kelahiran aku pada bulan ni July, aku nak wat promotion bagi Rainbow Cake.  Bagi yang tak pernah rasa atau perlukan kek saiz yg kecik sebab tak ramai yg makan boleh try promosi untuk bulan ini.  Ni diskripsi kek:

Saiz 6" diameter, 6 layer kek dgn setiap layer ada lapisan cheese.
Berat lebih kurang 1 kg. Boleh dinikmati bersama lebih kurang 1 - 6 org makan. 
Kek ni agak tinggi lebih kurang 4.5 - 5".  Kalau kek biasa dlm 3.5 - 4"
Harga : RM45 sahaja.
Ni contoh kek Rainbow saiz 6"
Harga promo ni  utk deco yg simple aje ye.  Kalau nk tambah hiasan lain, lain arge ye,
Tp kalau tulisan ringkas tu free aje lah. Disertakan sekali pisau dan lilin pula atas permintaan.

Nak tengok testimonia yg dh makan Rainbow kek ni sila gi kat label CONTINENTAL CAKE ye.

P/S TOLONG INFORM SEKURANG-KURANGNYA 2 HARI SEBELUM. TAK BOLEH KALAU ESOK NAK HARI NI BARU ORDER.  U OLS HANYA AKAN DPT KEK YG FRESH AJE TAU....

Tuesday, July 3, 2012

FLORIA PUTRAJAYA 2012

Semalam Isnin 02 July 2012, aku & sekeluarga pergi ke Floria Putrajaya 2012, tak patut tau kalau tak pegi, belakang umah aku aje... start dr Sabtu lepas, rumah aku dlm kul 9.00 lebih smp kul 10.15 confirm cam kena bom, mana tak nye, bunga api tu dekat beno.  Jadi sebab tak nak malu dek sedara mara yg dah pegi walaupun dok jauh, aku bawa lah jugak anak-anak dgn mak aku sekali ke Floria Putarjaya 2012 ni.

Tapi masa kami kt sn tengah tunggu kapal berhiasa, hujun pun turun... kuyup  jugak anak-anak aku. Beli payung RM15 (pandai ambil peluang ek), sambung tengok.  Ada 15 kapal berhias, termasuk dari Kenya & China. Tapi tak tunggu sampai habis, anak-anak dah bising lapar, beli burger OTAI & Kebab Melawati, sambil tu layan tengok persembahan tarian tradisional, bunga api & masa nak balik artis Jayjay tengah buat show.

 


 


 


 


Monday, July 30, 2012

PUDING ROTI KISMIS - CHEF ASMA

Gambar dari Blog Chef Asma.
Gambar sendiri lupa nak ambik.
Aku nak share resepi kat sini leh tak???? Nape nak share, sebab aku dh try resepi kat blog Chef Asma , dia bagi free je tuk kita try.  Puding Roti Kismis, rasanya mmmm...memang sedap....Sos Vanilla nye begitu terasa. Memang ngam makan dgn Puding Roti Kismis ni...  Aku wat masa buka puasa last week, korang cube try, makan lak time sejuk-sejuk...best!!! bahan pun senang aje... Selamat mencuba..

Bahan - bahan :-
8 keping roti
100 gm kismis @ kurma- ikut suka nak letak berapa banyak..
100 gm gula kastor
500 ml susu segar
5 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
100 gm mentega
Secubit serbuk kulit kayu manis- ikut suka
Cara Membuatnya :-
1. Sapu roti dengan mentega, susun roti didalam acuan @ mangkuk kaca ukuran 8 inci x 8 inci sebanyak dua lapisan.( bahagian bawah hanya roti segiempat sahaja & bahagian atas dipotong segitiga - 4 keping roti setiap bahagian.)
2. Tabur kismis setiap lapisan , untuk membuat toppingnya:- satukan susu segar, telur , gula , esen vanilla dan serbuk kulit kayu manis.
3. Pukul hingga sebati dan tuangkan keatas roti, mentega yang selebihnya di letakkan diatas permukaan roti.
4. Perapkan selama 20 minit sehingga roti lembut dan bakar dengan kaedah " steambath" selama 35 minit api ketuhar atas dan bawah pada suhu 150C - 160C.
5. Apabila masak, enak dimakan bersama sos vanilla atau vanilla ice- cream.

Resepi Vanilla Sos.
Bahan- bahan :-
500 ml susu segar
1/4 sudu kecil esen vanilla
80 gm gula kastor
20 gm tepung kastard - dilarutkan dengan sedikit air
Cara membuatnya :-
1. Masukkan semua bahan - bahan kecuali tepung kastard.
2. Masak sehingga mendidih, apabila mendidih  masukkan kastard yang sudah dibancuh dengan sedikit air.
3. Kacau hingga sebati dan tutup api.Jika sos pekat boleh ditambah sedikit susu segar.

Saturday, July 28, 2012

RAINBOW PROMO

Terima kasih dari Ain, Cyberjaya.  Harap puas hati ye.


Rainbow Cake July Promo
6", filling & topping frm Cream Cheese
RM45

RV B'DAY CAKE

Dari Farah jugak utk putera kesayangannya. 

MINI PAVLOVA

Thanks tu Fara.

Sunday, July 22, 2012

STRAWBERRY SLICE CAKE

Drp Zaiti, KBS. Tq


PURPLE THEME

Kek kahwin seminggu sblm puasa

RED VELVET PROMO

Walaupun ku dah tamatkan RV promo ni, ada gak repeat customer yg mintak...akak wat kan aje lah...  permintaan cst tetap ni nk kena jaga kan... by d way thanks Husniyyah & Nizam



RED VALVET CUPCAKE

Thanks Pn. Melissa, sempena harijadi anaknya, utk diberikan pd guru-guru sekolah. Tapi kan 100 biji cup cake size budget lupa nak ambik....ish!ish!ish! sah-sah cik abang ingat aku dh ambik, aku ingat lak dia dah ambik.....

Russia Black & White

Tempahan dpd Amirah, Puchong Perdana. Tq

Sebelum tabur snow powder, kilatkanragam gak ganache ni,
kadang-kadang ok, kadang-kadang wat hal gak.

Tuesday, July 17, 2012

NASIHAT RASULLAH MENJELANG RAMADHAN

Untuk perkongsiaan kita bersama.
Credit tohttp://cahayamukmin.blogspot.com/

Diriwayatkan Oleh Ibnu Huzaimah, Rasulullah memberikan nasihat menjelang
Ramadhan :

"Wahai manusia! Sungguh telah datang pada kalian bulan Allah dengan
membawa berkah rahmat dan maghfirah. Bulan yang paling mulia disisi
Allah. Hari-harinya adalah hari-hari yang paling utama. Malam-malamnya
adalah malam-malam yang paling utama. Jam demi jamnya adalah jam-jam
yang paling utama.

Inilah bulan ketika kamu diundang menjadi tamu Allah dan dimuliakan
oleh-NYA. Di bulan ini nafas-nafasmu menjadi tasbih, tidurmu ibadah,
amal-amalmu diterima dan doa-doamu diijabah. Bermohonlah kepada Allah
Rabbmu dengan niat yang tulus dan hati yang suci agar Allah membimbingmu
untuk melakukan shiyam dan membaca Kitab-Nya.

Celakalah orang yang tidak mendapat ampunan Allah di bulan yang agung
ini. Kenanglah dengan rasa lapar dan hausmu di hari kiamat.
Bersedekahlah kepada kaum fuqara dan masakin. Muliakanlah orang tuamu,
sayangilah yang muda, sambungkanlah tali persaudaraanmu, jaga lidahmu,
tahan pandanganmu dari apa yang tidak halal kamu memandangnya dan
pendengaranmu dari apa yang tidak halal kamu mendengarnya. Kasihilah
anak-anak yatim, niscaya dikasihi manusia anak-anak yatimmu.
Bertaubatlah kepada Allah dari dosa-dosamu. Angkatlah tangan-tanganmu
untuk berdoa pada waktu shalatmu karena itulah saat-saat yang paling
utama ketika Allah Azza wa Jalla memandang hamba-hamba- Nya dengan penuh
kasih; Dia menjawab mereka ketika mereka menyeru-Nya, menyambut mereka
ketika mereka memanggil-Nya dan mengabulkan doa mereka ketika mereka
berdoa kepada-Nya.

Wahai manusia! Sesungguhnya diri-dirimu tergadai karena amal-amalmu,
maka bebaskanlah dengan istighfar. Punggung-punggungmu berat karena
beban (dosa) mu, maka ringankanlah dengan memperpanjang sujudmu.

Ketahuilah! Allah ta'ala bersumpah dengan segala kebesaran-Nya bahwa
Dia tidak akan mengazab orang-orang yang shalat dan sujud, dan tidak
akan mengancam mereka dengan neraka pada hari manusia berdiri di hadapan
Rabb al-alamin.

Wahai manusia! Barang siapa di antaramu memberi buka kepada orang-orang
mukmin yang berpuasa di bulan ini, maka di sisi Allah nilainya sama
dengan membebaskan seorang budak dan dia diberi ampunan atas dosa-dosa
yang lalu. (Sahabat-sahabat lain bertanya: "Ya Rasulullah! Tidaklah
kami semua mampu berbuat demikian."

Rasulullah meneruskan: "Jagalah dirimu dari api neraka walaupun
hanya dengan sebiji kurma. Jagalah dirimu dari api neraka walaupun hanya
dengan seteguk air."

Wahai manusia! Siapa yang membaguskan akhlaknya di bulan ini ia akan
berhasil melewati sirathol mustaqim pada hari ketika kai-kaki
tergelincir. Siapa yang meringankan pekerjaan orang-orang yang dimiliki
tangan kanannya (pegawai atau pembantu) di bulan ini, Allah akan
meringankan pemeriksaan- Nya di hari kiamat. Barangsiapa menahan
kejelekannya di bulan ini, Allah akan menahan murka-Nya pada hari ia
berjumpa dengan-Nya. Barang siapa memuliakan anak yatim di bulan ini,
Allah akan memuliakanya pada hari ia berjumpa dengan-Nya. Barang siapa
menyambungkan tali persaudaraan (silaturahmi) di bulan ini, Allah akan
menghubungkan dia dengan rahmat-Nya pada hari ia berjumpa dengan-Nya.
Barang siapa memutuskan kekeluargaan di bulan ini, Allah akan memutuskan
rahmat-Nya pada hari ia berjumpa dengan-Nya. Barangsiapa melakukan
shalat sunat di bulan ini, Allah akan menuliskan baginya kebebasan dari
api neraka. Barangsiapa melakukan shalat fardu baginya ganjaran seperti
melakukan 70 shalat fardu di bulan lain. Barangsiapa memperbanyak
shalawat kepadaku di bulan ini, Allah akan memberatkan timbangannya pada
hari ketika timbangan meringan. Barangsiapa di bulan ini membaca satu
ayat Al-Quran, ganjarannya sama seperti mengkhatam Al-Quran pada
bulan-bulan yang lain.

Wahai manusia! Sesungguhnya pintu-pintu surga dibukakan bagimu, maka
mintalah kepada Tuhanmu agar tidak pernah menutupkannya bagimu.
Pintu-pintu neraka tertutup, maka mohonlah kepada Rabbmu untuk tidak
akan pernah dibukakan bagimu. Setan-setan terbelenggu, maka mintalah
agar ia tak lagi pernah menguasaimu. Amirul mukminin k.w. berkata:
"Aku berdiri dan berkata: "Ya Rasulullah! Apa amal yang paling
utama di bulan ini?" Jawab Nabi: "Ya Abal Hasan! Amal yang
paling utama di bulan ini adalah menjaga diri dari apa yang diharamkan
Allah".

Wahai manusia! sesungguhnya kamu akan dinaungi oleh bulan yang
senantiasa besar lagi penuh keberkahan, yaitu bulan yang di dalamnya ada
suatu malam yang lebih baik dari seribu bulan; bulan yang Allah telah
menjadikan puasanya suatu fardhu, dan qiyam di malam harinya suatu
tathawwu'."

"Barangsiapa mendekatkan diri kepada Allah dengan suatu pekerjaan
kebajikan di dalamnya, samalah dia dengan orang yang menunaikan suatu
fardhu di dalam bulan yang lain."

"Ramadhan itu adalah bulan sabar, sedangkan sabar itu adalah
pahalanya surga. Ramadhan itu adalah bulan memberi pertolongan ( syahrul
muwasah ) dan bulan Allah memberikan rizqi kepada mukmin di
dalamnya."

"Barangsiapa memberikan makanan berbuka seseorang yang berpuasa,
adalah yang demikian itu merupakan pengampunan bagi dosanya dan
kemerdekaan dirinya dari neraka. Orang yang memberikan makanan itu
memperoleh pahala seperti orang yang berpuasa tanpa sedikitpun
berkurang."

Para sahabat berkata, "Ya Rasulullah, tidaklah semua kami memiliki
makanan berbuka puasa untuk orang lain yang berpuasa. Maka bersabdalah
Rasulullah saw, "Allah memberikan pahala kepada orang yang memberi
sebutir kurma, atau seteguk air, atau sehirup susu."

"Dialah bulan yang permulaannya rahmat, pertengahannya ampunan dan
akhirnya pembebasan dari neraka. Barangsiapa meringankan beban dari
budak sahaya (termasuk di sini para pembantu rumah) niscaya Allah
mengampuni dosanya dan memerdekakannya dari neraka."

"Oleh karena itu banyakkanlah yang empat perkara di bulan Ramadhan;
dua perkara untuk mendatangkan keridhaan Tuhanmu, dan dua perkara lagi
kamu sangat menghajatinya. "

"Dua perkara yang pertama ialah mengakui dengan sesungguhnya bahwa
tidak ada Tuhan selain Allah dan mohon ampun kepada-Nya . Dua perkara
yang kamu sangat memerlukannya ialah mohon surga dan perlindungan dari
neraka."

"Barangsiapa memberi minum kepada orang yang berbuka puasa, niscaya
Allah memberi minum kepadanya dari air kolam-Ku dengan suatu minuman
yang dia tidak merasakan haus lagi sesudahnya, sehingga dia masuk ke
dalam surga."

Monday, July 16, 2012

NEW PRODUCT

Actually dh sebulan lebih aku gi kelas dgn Bzee bakery  belajar keempat-empat kek continental ni, tapi x publish lagi sebab lum ada time tuk try balik pas gi kelas.  Apa- apa pun utk makluman semua bila dh ready men try semuanya balik, aku akan bukak jualan tuk kek continental yang baru ni, layan gambar dulu aje ek.. tq.

p/s gambar lain x dpt upload sebab dh transfer kat lappy aku, ni aje gambar yg ada kt komputer opis. nnt akan di masukkan kendian..Alamak satu lagi kek dtp di tunjuk sebab x de dlm simpanan wat masa ni, akan di update jugak..

 PECAN HEAVEN
(ala-ala Pecan Butterscotch)
(rasa hampir-hampir sama, nyum-nyum-nyum!delicious)
 DOUBEL CHOC. INDULGENCE
(tentu nye lagi sedap.....)
CHOC WALNUT TORTE
(menyelerakan...)

????????????????????
(satu lagi akan diupload kendian, nama kek nye pun akak dh lupa, ahaks)

GOLD & MOSS GREEN

CREAM PUFF

Thanks Emi

Thanks Rohayu. 2 kotak cream puff


Monday, July 9, 2012

WEDDING CAKE PACKAGE 2

Package ni di tempah oleh Shida, Bdr Bkt Mahkota utk wedding sepupunya.  Terima kasih berbanyak ye, senang sungguh berurusan dgn Shida ni...


Pakej Shida ni termasuk:
Kek size 7" & 10" (Kek Choc Kukus dgn strawberry creme cheese)
Cupcake 12 pcs M size dgn cupcake wrapper
Styrofoam stand dgn reben
Pisau kek dgn ribbon
Tiang

KEK HANTARAN FONDANT

Kek ni telah selamat sampai di Sibu, Sabtu lepas.   Dpd Tengku Hanizar, member opis, order very last minit.  Khamis petang baru teringat nak order utk hantaran pertunang adindanya...senang criter Tengku pilih design yg sebelum ni.. By d way, tqvm..


Red Velvet Cake with Creme Cheese
7"
Board size 8" kena guna saiz ni sbb tempat pahar muat-muat utk saiz ni aje.

RED VELVET CUPCAKE

RV cc utk meja beradab.

SOFT PINK & SOFT CREME

GOLD & MAROON

MAROON & WHITE

HIJAU LUMUT & GOLD

DESA WATER PARK

Aku ada beli voucher dr Groupon, dpt harga diskaun bila masuk kat Desa Water Park ni, asyik tertangguh aje, minggu ni  Sabtu aku free & cik abang pulak cuti, jadi ni aje time yg ada tuk tebus voucher tu.. Amirul anak along ikut sekali.  Ok lah tapi pilihan tempat bermain air agak kurang sikit berbanding dengan Afamosa, lagi satu sebab tempat ni sebelah dgn tempat pembersihan kumbahan.. so kadang-kadang tu ada terbau-bau sikit ketidakharuman udara kat sini....sapa-sapa yg tengah alah  dgn bau-bauan yg pelik-pelik ni, dinasihatkan jangan pergi buat spoil mood aje...











Wednesday, July 4, 2012

JULY PROMOTION - RAINBOW CAKE

Sempena bulan kelahiran aku pada bulan ni July, aku nak wat promotion bagi Rainbow Cake.  Bagi yang tak pernah rasa atau perlukan kek saiz yg kecik sebab tak ramai yg makan boleh try promosi untuk bulan ini.  Ni diskripsi kek:

Saiz 6" diameter, 6 layer kek dgn setiap layer ada lapisan cheese.
Berat lebih kurang 1 kg. Boleh dinikmati bersama lebih kurang 1 - 6 org makan. 
Kek ni agak tinggi lebih kurang 4.5 - 5".  Kalau kek biasa dlm 3.5 - 4"
Harga : RM45 sahaja.
Ni contoh kek Rainbow saiz 6"
Harga promo ni  utk deco yg simple aje ye.  Kalau nk tambah hiasan lain, lain arge ye,
Tp kalau tulisan ringkas tu free aje lah. Disertakan sekali pisau dan lilin pula atas permintaan.

Nak tengok testimonia yg dh makan Rainbow kek ni sila gi kat label CONTINENTAL CAKE ye.

P/S TOLONG INFORM SEKURANG-KURANGNYA 2 HARI SEBELUM. TAK BOLEH KALAU ESOK NAK HARI NI BARU ORDER.  U OLS HANYA AKAN DPT KEK YG FRESH AJE TAU....

Tuesday, July 3, 2012

FLORIA PUTRAJAYA 2012

Semalam Isnin 02 July 2012, aku & sekeluarga pergi ke Floria Putrajaya 2012, tak patut tau kalau tak pegi, belakang umah aku aje... start dr Sabtu lepas, rumah aku dlm kul 9.00 lebih smp kul 10.15 confirm cam kena bom, mana tak nye, bunga api tu dekat beno.  Jadi sebab tak nak malu dek sedara mara yg dah pegi walaupun dok jauh, aku bawa lah jugak anak-anak dgn mak aku sekali ke Floria Putarjaya 2012 ni.

Tapi masa kami kt sn tengah tunggu kapal berhiasa, hujun pun turun... kuyup  jugak anak-anak aku. Beli payung RM15 (pandai ambil peluang ek), sambung tengok.  Ada 15 kapal berhias, termasuk dari Kenya & China. Tapi tak tunggu sampai habis, anak-anak dah bising lapar, beli burger OTAI & Kebab Melawati, sambil tu layan tengok persembahan tarian tradisional, bunga api & masa nak balik artis Jayjay tengah buat show.